Sivota – raj za ljubitelje morske hrane

Ostrvo Lefkada je po meni jedno od najlepših mesta koje smo posetili u Grčkoj, pa ne čudi činjenica da smo tamo putovali dva puta. Savršeno letovanje na ovom ostrvu upotpunjuju prelepe plaže i priroda, a naravno i hrana (veliki izbor apartmana možete pogledati na sajtu). Svakodnevno istraživanje raznih mesta na ostrvu dovelo nas je do skrivenog dragulja ostrva, a to je malo ribarsko mesto Sivota.

lefkada sivota

Ovo mesto nalazi se na putu između Nidrija i Vasilikija, a samo mesto je ušuškano u prirodnoj luci. Kada stignete u mesto, prva stvar koju ispred sebe vidite su ribarski čamci i brodići koji se ljuljuškaju na talasima u luci. Kada nastavite dalje promenadom pokraj luke videćete da je celo mesto prepuno malih taverni i restorana koji prevashodno služe morsku hranu. Najlepša stvar je ta što su svi morski plodovi sveži, uglavnom ulovljeni tog dana. Par puta smo tamo jeli u nekoliko različitih restorana, i svaki put su i riba i morski plodovi bili izuzetni.

Taverna koja se nama najviše dopala je bez razmišljanja taverna 12 Bogova (12 Gods). Restoran je jedan od prvih u nizu i nudi veliki izbor tradicionalnih grčkih jela i morskih plodova. Šta god da naručite u restoranu, nećete pogrešiti. Njihov specijalitet su školjke, pa u skladu sa tim ja sam se svaki put odlučila za grilovane račiće i školjke, ali sam probala i ribu, i zaista je sve bilo perfektno i što je najbitnije sveže. Bolju morsku hranu na Lefkadi nećete naći, a treba napomenuti da su im i porcije velike, a cene jako povoljne.

kominatos lefkada sivota nidri
Kolači iz pekare Kominatos (slika preuzeta sa http://www.all-about-lefkada.com/f&d/bakeries/nidri/kominatos.php#)

Kada dođe vreme za dezert, a nalazimo se na Lefkadi, onda se bez razmišljanja uputim ka Nidriju do pekare Kominatos, gde sam probala najbolje slatkiše i pecivo u Grčkoj. Osim standardno dobrih baklava, u ovoj pekari čim uđete mirisom će vas omamiti svi slatkiši koji su izloženi. Čokoladni kolači natopljeni čokoladom se zaista ne mogu prepričati, dok su voćne pite sa puter testom još jedna stvar koju morate probati. U ovoj pekari najveći problem je odlučiti se za što manji broj slatkiša koje želite da probate, jer vam mozak govori da fizički ne možete da ih pojedete, ali su vam sva ostala čula zaslepljena i žele još. U svakom slučaju mesto koje se ne sme propustiti, makar da se pomiriše, ali teško da možete da se zaustavite samo na tome…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.