Peruanske poslastice koje mame uzdahe

peru macu pikcu

1. Ranfanjote

Ovaj desert je već dugo na meniju Perua. Priprema se od sušenog hleba, sira, badema ili oraha uz dodatak voća. Verovatno vam se čini malo neobično ova kombinacija, ali je i više nego ukusna. Neki smatraju da ovaj tradicionalni recept datira još iz perioda Inka, dok druga teorija govori da recept potiče od afričkih robova koji su pravili ovaj slatkiš od ostataka hrane. 

2. Champús

Ovaj zanimljivi slatkiš je jako popularan u zimskom periodu zato što se služi topao. Omiljen je ne samo u Peruu, već i u Kolumbiji i Ekvadoru. Ovo je jako ukusan i bogat sos koji se priprema od dunje, jabuke, ananasa ili nekog drugog zanimljivog voća. U zavisnosti od mesta od mesta razlikuje se po sastojcima. 

3. Picarones

Ovo su prekrasne peruanske krofnice. Ono što je specifično za ove krofnice je to što se pripremaju od slatkog krompira. Imaju oblik prstena, a serviraju se sa sirupom koji se pravi od sirovog nerafinisanog šećera koji se pomeša sa cimetom. Zvuči vrlo ukusno. 

4. Frejol Colado

Ova peruanska poslastica je posebno popularna na jugu zemlje. Jako je specifična i ukusna. Sastoji se od kuvanog crnog pasulja koji se pomeša sa šećerom i mlekom, nakon toga se doda prženi susam ili mleveni cimet. Ovaj desert se uglavnom konzumira nedeljom ili tokom velikih praznika. Sigurno mu nećete odoleti.

peru

5. Arroz Zambito

Ovo je jedan od najstarijih peruanskih slatkiša. Predstavlja peruanski sutlijaš. Sastoji se od pirinča i mlečnog fila, uz dodatak suvog grožđa. Ima zanimljivu tamno braon boju zbog šećerne trske. Obavezno probajte. 

6. Mazamorra Morada

Ovaj peruanski desert ima specifičan ukus i izgled. Prepoznaćete ga po  ljubičastoj boji. Priprema se od ljubičastog kukuruza, karanfilića, cimeta uz dodatak voća kao na primer, višnje, breskve, kajsije ili ananasa. Sve se pomeša i dobije se želatinasta kaša. Izgleda fantastično. Ova poslastica se konzumira topla. Služi se tokom cele godine, ali je najpopularnija u prolećnim i zimskim mesecima. 

7. Guargueri

Ova zanimljiva poslastica podseća na naše palačinke. Smatra se za jednu od najlepših i najpopularnijih poslastica. Ono što je karakteristično kod ovog deserta je fil. Recept  za ovu poslasticu su usavršile monahinje. To je dovoljan razlog da ga probate.

Koje peruanske poslastice vam se najviše dopadaju?

Ukoliko planirate svoje sledeće putovanje možda je putovanje u Peru prava destinacija za vas. Sada kada se letovanje bliži kraju pravi je trenutak planirati novu avanturu. Ako vam je Južna Amerika predaleko, možda je za vas pre Indija ili Japan?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.