Tradicionalna marokanska jela koja morate probati

maroko hrana

 Kuskus

Tradicionalno jelo Kuskus je vrlo popularno u Maroku. Priprema se od posebnog brašna – semoline. Kuskus se služi sa različitim povrćem, po želji, uz dodatak mesa. Jelo je ukusno i vrlo začinjeno. Ukoliko volite začinjenu hranu, obavezno probajte ovo neobično jelo.

Harira

U Marokanskoj kuhinji su jako zastupljene supe i čorbe. Harira je tradicionalna supa od piletine. Od začina se dodaju cimet i šafran. Ima intenzivan ukus i miris. Marokanci generalno vole gušće supe, tako da se dodaje zaprška od jaja i brašna. Nalik je na naš potaž.

Bistilla

Ovo je najpoznatija i najpopularnija marokanska pita. Punjena je nadevom od mesa, mlevenog badema i peršuna. Od začina su tu cimet, kardamom i šafran. Mažda vam se čini kao vrlo neobična kombinacija mesa i slatke pite, ali probajte je. Oduševiće vas sigurno.    

Tajine

Još jedna vrlo neobična slatko-slana kombinacija. Ovo je jagnjeći paprikaš. Zanimljivo je da nije kuvan, već pečen u glinenoj posudi. Kao dodatak koriste se med ili razno voće po želji. Paprikaš je začinjen đumbirom i šafranom.  

Čaj

Najpopularnije piće koje možete probati u Maroku jeste zeleni čaj od nane. Marokanci vode računa o pripremi čaja, sipanju pa i o degustiranju. Ispijanje čaja sa prijateljima predstavlja najvažniji ritual u toku dana. Smatra se da je pripremanje čaja, prava umetnost. Marokanci vole da piju čaj sa puno šećera, tako da ga poslužuju uz šećar u kockicama. Marokanci vrlo vode računa o tehnici sipanja čaja. Naime oni čaj sipaju iz dva puta kako bi postigli odgovarajući ukus i izgled. Čaj se sipa u šoljice sa određene visine kako bi se napravili mehurići. U tome im pomaže čajnici koji imaju zakrivljenu dršku. 

maroko voce povrce pijaca

Gazelini rogovi

Marokanci vole umesto slatkiša da se zaslade voćem. Omiljeno voće su banane, pomorandže, limun, nar ili urme. Kada se baš požele slatkog kolača, tu je tradicionalni marokanski kolač kaab el ghzal ili gazelini rogovi. Ovaj kolač se priprema od lisnatog testa i puni se pastom. Pasta je uglavanom od badema i šećera. 

Perece od meda

Još jedan vrlo popularan slatkiš koji će vas očarati je, kolač u obliku perece. Halwa chebakia se prži u dubokom ulju, a nakon toga se umače u med i posipa se susamom. Ovaj kolač Marokanci najviše vole da konzumiraju za vreme Ramazana. 

 Ako se vi odlučite na putovanje u Maroko, šta biste vi prvo odabrali iz marokanske kuhinje?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.