Kuhinja u Turskoj

turska hrana kuhinja

Turska je zemlja koja ima jako dugu tradiciju i bogatu kulturu, a to se, između ostalog, vidi i kada se radi o njihovoj kuhinji.

Neka od jela koja su se pripremala i u vreme Sulejmana Veličanstvenog, aktuelna su i danas i Turci u njima uživaju kao da svaki put probaju nešto potpuno novo.

Gledajući geografski položaj i istoriju Turske, njihova kuhinja je spoj različitosti koji ujedinjuje kuhinje Mediterana, Bliskog istoka i Male Azije, kao i tradicije mnogih koji su preko ove teritorije prelazili.

Sa druge strane, kako je uticaj Turske na protoru Balkana bio izuzetno izražen u prošlosti, ljudi sa ovih prostora, iz Turske će se vratiti zadovoljnog stomaka, pre svega, zbog toga što turska kuhinja dosta podseća na specijalitete na koje su i ljudi u Srbiji navikli. 

Ono što je interesantno, čak i veliki broj specijaliteta ima isto ili slično ime kod nas kao i u Turskoj, bez obzira na to što se turski jezik mnogo razlikuje od srpskog. Na primer, svima dobro poznato jelo „pilav“, u turskoj nosi naziv „pilaf“, za ono što mi zovemo „čorba“, Turci će reći „čorbasi“, specijalitet od mlevenog mesa  „ćufte“ – „kofte“, proizvod od testa „mantije“ – „manti“, poslastice „baklava“ i „tulumbe“, u Turskoj se zovu isto. Još dosta specijaliteta je sa istim ili sličnim imenom, poput bureka, sutlijaša, krompira, sarme…

Kada je reč o napicima, jedan od omiljenih napitaka u Srbiji, „kafa“, u Turskoj se kaže „kahvesi“, a odavno je poznato i kod nas uvršteno, da pijemo „tursku“ kafu, ali, naravno, to ne znači da je sam proizvod iz Turske, već je iz njihove kulture preuzet običaj ispijanja ovog napitka. Međutim, u današnje vreme, ovaj običaj je drugačiji te napitak uz koji Turci uživaju i koji će Vam biti ponuđen gotovo na svakom mestu na kome se nalazite je „čaj“, u Turskoj – „čai“. To je najčeđće jak, crni čaj koji će Vam biti poslužen sa kockicom šećera, kao i vodom pored, kako biste ga razblažili ukoliko Vam je prejak.

Kako je Turska zemlja u kojoj je gajenje voća i povrća, odnosno kompletna poljoprivreda, jedna od primarnih grana privrede, samim tim većina specijaliteta zasniva se upravo na ovim namirnicima. Najpopularnije povrće je plavi patlidžan, koji se može naći u velikom broju jela i ukoliko u ovoj zemlji zatražite patlidžan, apsolutno će Vas razumeti, čak i ako tu reč izgovorite na čistom srpskom jeziku. 

Voće koje se ovde gaji je je sjajno i prodaja istog je veoma zastupljena, te ćete u gradovima na ulicama neretko naići na štandove koji prodaju samo voće, one koji prodaju sveže ceđene sokove, a prave ih tu, ispred Vas, a svakako biti sigurni da je to što ste kupili domaće i preukusno. Najzastupljenije voće je limun, pomorandža, nar…

 Što se tiče mesa, najzastupljeniji su pileće, ćureće, goveđe i ovčije. Naravno, zastupljenost ribe i morskih plodova, takođe je velika, kako je Turska zemlja koja je okružena morima. Na specijalitete od svinjskog mesa, retko ćete moći da naiđete, kako i sami Turci, zbog islamske veroispovesti, ne jedu svijnsko meso. 

Upravo iz razloga velike proizvodnje hrane, Turska je zemlja koja jako malo uvozi namirnice, ali je zato veliki izvoznik.

Korišćenje svežih začina nešto je što je u Turskoj takođe veoma zastupljeno, upravo iz razloga geografskog položaja i istorije same zemlje.

Na Vama je da se upustite u carstvo ukusa u ovoj fantastičnoj zemlji, a sigurni smo da će to biti i ljubav na prvi zalogaj. Zato ukoliko odlučite da provedete letovanje u Turskoj, onda znajte da nećete ostati gladni i da ćete svakako uživati u raznosvrsnoj hrani. Ukoliko ste za toplije krajeve pre leta onda možda trebda da razmislite o putovanju u Egipat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.