10 italijanskih poslastica koje morate probati

Italijanske poslastice

Sa dolaskom jeseni sve više se odlučujemo za putovanja po Evropskim metropolama (neke od ponuda možete pogledati na linku), a jedna od najlepših destincija je Italija. Ona nije popularna samo zbog svoje bogate istorije već i zbog svojih gastronomskih specijaliteta. Italijanska kuhinja je jedna od najpopularnijih svetskih kuhinja, pa ako u nekom mestu i postoji restoran sa stranim specijalitetima, sigurno je italijanski. Predstavlajmo vam 10 najlepših slatkih italijanskih poslastica.

10. Zabaglione

Da li si ste spremni da krenete na slatko slatko putovanje kroz italijansku kuhuinju dezerata? Hajde da počnemo sa Zabaglione, jedinstveni slatkiš napravljen od jaja, šećera i Marsal vina. Podseća na piće ali je ustvari vrlo lagano slatko jelo iz čaše. Recept za ovu poslaticu možete naći na ovom sajtu.

9. Torta Caprese

Caprese je tradicionalna italijanska torta od čokolade i badema iznutra. Spolja je prekrivena šećerom u prahu. Torta potiče sa Kaprija i zato nosi to ime.

italijanske poslastice
Cantuccini

8. Cantucci di Prato e Vinsanto

Sa druge strane, ovde imamo tradicionalni dezert koji potiče iz Toskane. To je keks punjen bademima koji se najčešće umače u piće, obično uz slatko vino ili jutarnju kafu. Ukoliko želite da isprobate ovu predivnu poslaticu recept možete naći na ovom linku.

7. Semi – Freddo

Ime zapravo znači polu-hladan i opisuje širok spektar poslastica koje su zamrznute i prekrivene gelatom, kolačima i šlagom.

cannoli
Cannoli

6. Cannoli

Cannoli su jedan od najpopularnijih italijanskih poslastica na svetu. Pored toga što su ukusni, imaju i vrlo lep izgled. Unutar rolnice se obično nalazi slatka rikota. Želite sami da ih napravite?  Recept za ovu predivnu poslaticu možete naći ovde.

5. Sicilian Cassata

Ovo je nešto malo komplikovanije (korak po korak uputstvo za pravljenje ove torte možete pogledati ovde). To je sicilijanska torta koja pored toga što zahteva dosta pripremanja , zahteva i mnogo dekoracije. Jednostavnije rečeno, sastoji se od slojeva rikote i keksa i prelivena je marcipanom.

4. Rum Baba

Rum Baba su ustvari tanki cilindrični komadi kolača natopljeni u rum. Prati ih mnogo različitih dekoracija i ovi mali komadi će vas učiniti ispunjenim dok ih jedete. Ukoliko možda pratite Gastronomada i njegove recepte onda ste se možda već i upoznali sa receptom za ovu poslasticu (http://www.gastronomad.rs/recepti110.html)

pannacota
Panna Cotta

3. Panna Cotta

Sledeća tri slatkiša su zaštitni znak italijanskih poslastica za koje svi znaju. Panna Cotta je prvi i bukvalno „kuvani krem“ dekorisan na različite načine, sa sirupima, voćem, čak i kolačima. Detaljno uputstvo za pripremu možete naći na ovom blogu.

tiramisu
Tiramisu

2. Tiramisu

Tiramisu je „ Pokupi me“ dezert kako se njegov naziv i prevodi. To je veoma ukusna torta sa slojevima kafe, maskarpone krem sirom i šlagom od žumanaca. Ovo je jedna od najslađih stvari koje možete jesti u Italiji i zaljubićete se u nju odmah posle prvog zalogaja. Za ovaj specijalitet italijanske kuhinje postoje brojni recepti, a jedan od njih možete naći ovde.

gelato
Gelateria

1. Gelato

Na kraju imamo Gelato, jedan od razloga zbog čega morate posetiti Italiju. Gelato nije tipičan sladoled (detaljno objašnjenje o razlikama između sladoleda i gelata možete pročtati u ovom tekstu). To što nije sasvim zaleđen čini ga još kremastijim. Podjednako je zadovoljstvo gledati ga i jesti ujedno. Kažu da je ukus još intenzivniji od sladoleda, a biće vaš najbolji pratilac tokom putovanja kroz Italiju, posebno ako je posećujete za vreme toplog leta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.