Kuhinja Tunisa – idealna harmonija začina

tunis letovanje

Jedna od omiljenih destinacija za letovanje, Tunis, karakterišu fantastično more i plaže, sitne ulice, bučne pijace i šareni bazari. Takva je i kuhinja. Lepa za oko, sa puno boja, mirisa i šarenila, a pritom jako ukusna.

Osnove kuhinje Tunisa su sveže namirnice, povrće, riba, juneće meso i morski plodovi. Od začina najprisutniji su kim, celer, menta, lovorov list i beli luk. Svi ovi začini daju lep i zanimljiv ukus hrani. U Tunisu je hrana jako začinjena pa i ljuta što je čini jako specifičnom. Kus-kus je najpoznatije jelo Tunisa. Priprema se na razne načine i svaki je poseban. Može se konzumirati kao toplo jelo ili kao hladno jelo, sa povrćem, raznim sosevima, sa ribom ili kao dodatak mesu. Uvek ima drugačiji ukus pa nećete uvek ni primetiti da se nalazi u jelu. Na drugom mestu najpoznatijih jela Tunisa, nalazi se Brik. To je jelo od testa, sa raznim punjenjem, slično našoj piti. Salate od sezonskog povrća su takođe jako prisutne na trpezi. Nećemo preskočiti ni sladokusce. Za desert se uvek poslužuje voće. To je najčešće pomorandža, jabuka, kajsija, jagoda, dinja ili grožđe. Voće se kombinuje sa medom uz dodatak lešnika, badema ili pistaća. Naravno, tu su i nezaobilazne baklave.

Kada je piće u pitanju, najviše se konzumira kisela voda, bez dodataka. Nacionalno piće Citronada je jako popularno, a priprema se od limuna. U Tunisu se pije vrlo jaka kafa. Ona je aromatična i vrlo ukusna. Gorki čajevi su jako zanimljivi i oni se serviraju sa lišćem od kikirikija i mente. Ako volite alkoholna pića na raspolaganju su vam razni likeri, vina i rakije. Najpoznatiji liker je od urme, a najpoznatija rakija, od smokve. Tradicionalnu hranu Tunisa možete probati u predivnim nacionalnim restoranima. Ukoliko želite na brzinu nešto da pojedete i da nastavite upoznavanje grada tu su i restorani sa brzom hranom. Možete probati razna jela od testa, tradicionalni hleb, lepinje punjene pikantnim sosom ili brikete. 

tunis hleb

U Tunisu, jela i parfemi imaju nešto zajedničko. To su vrlo jaki i intenzivni mirisi. Ovakvi parfemi su namenjeni ženama, koje u svakom trenutku znaju šta žele. Tako je i sa hranom. Sve se vrti oko mirisa. Ukoliko se nađete prvi put u Tunisu, mirisu vam mogu biti malo jaki, ali ćete se vrlo brzo navići i uživati u ovoj više nego ukusnoj kuhinji. Zato ukoliko je vaš izbor za letovanje uvek bio Turska ili Egipat letovanje, onda vas Tunis svakako neće ostaviti ravnodušnim.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.