Restorani Kasandre – Grčka

Kasandra kao najpopularnija turistička regija na srpskom tržištu, pored divnih plaža, prelepih pejzaža i prirode, u gastronomskom smislu nudi širok spektar ukusa i jela. Kasandra je kulinarski raj za ljubitelje ribe i morskih plodova, ali i za tzv. „mesoždere“.  Ovaj tekst je posvećen najboljim i najinteresantnijim restoranima na Kasandri.
Kosmo 2
Na početku poluostrva, u mestu Nea Potidea, se nalazi najluksuzniji restoran na Kasandri, Marina. Nalazi se kraj mora i kraj morskog kanala u Nea Potidei, koji spaja zalive Toroneos i Termaikos(Solunski zaliv).
Sigurno najbolje spremljena riba i morski plodovi, široka ponuda jela po narudžbini i mediteranski dizajn enterijera, čine ovaj restoran ponajboljim na Kasandri. Usluga i osoblje su odlični i jedina mana Marine su nešto više cene u odnosu na ostale restorane na poluostrvu.
U blizini Marine, takođe uz kanal i blizu mora, se nalazi taverna Argonauti, gde po dosta povoljnijim cenama možete uživati u mediteranskim specijalitetima i jelima sa roštilja.
Spuštajući se ka jugu poluostrva, dolazite u Afitos, mesto stare makedonske arhitekture, gde su skoro sve kuće u centru napravljene od kamena. Iz centra mesta, uzana ulica vodi do vidikovca, na kome se između ostalih restorana, nalazi Thea Thalassa (u prevodu pogled na more), koji uz fantastičan pogled na zaliv Toroneos i na Sitoniju, nudi gostima odličan izbor grčke, mediteranske i zdrave hrane. Sledeća stanica je mesto Siviri, simpatično malo letovalište sa lepim šetalištem i peščanom plažom na zapadnoj strani Kasandre, gde se nalazi restoran Diamantis. Odličan izbor sveže morske ribe i plodova, koji su perfektno spremljeni  i servirani u bašti koja se nalazi uz samo more. Diamantis je jedan od najposećenijih restorana na Kasandri.
Kosmo 3
Nakon Sivirija, put nas vodi u Lutru, jedinu banju na Halkidikiju, kraj koje se na morskoj steni nalazi restoran i kafe Vila Stasa, gde možete uživati  u grčkoj i mediteranskoj kuhinji i fantastičnom pogledu na Termajski zaliv i kontinentalni deo Grčke. Uz restoran, otvoren je i kafe sa lepom terasom iznad mora.
Da dobri restorani ne moraju biti samo uz more ili plažu, dokazuju i restorani Janikos u Paliuriju i Zahos u Kasandrinu. Janikos se nalazi u centru Paliurija. Sa strane i ne izgleda kao mesto koje bi Vam privuklo
pažnju, ali hrana koju restoran nudi je neverovatna. Za preporuku su sva jela sa roštilja i po narudžbini. Restoran Zahos koji se nalazi u mestu Kasandrino, je mesto koje svi domoroci posećuju zbog jagnjetine, koja se svakoga vikenda nudi u ogromnim količinama.
U najvećem letovalištu na Kasandri, u Pefkohoriju, se nalazi jedan od retkih restorana koji je otvoren cele godine i koji je prepun gostiju cele godine, Bakalis. Smešten je na kraju pefkohorskog šetališta. Bakalis pored velikog izbora sveže ribe i morskih plodova, nudi i odlična jela sa roštilja i po narudžbini. Određeni broj stolova je smešten uz samu plažu, tako da uz talase možete uživati u specijalitetima kuće.
Svi pomenuti restorani imaju ogroman izbor kvalitetnih stranih i domaćih vina i alkoholnih pića.