Turska fantazija koja se jede – 10 jela koja ne smete propustiti

10 najpoznatijih turskih specijaliteta

Kada neko kaže Turska letovanje većina nas pomisli na razne turske poslastice koje svi volimo. Turski specijaliteti su raznovrsni, čini ih bogata hrana sačinjena od različitih kuhinja susednih zemalja: zapadna Evropa, Bliski istok, centar Azije, Mediteran, Balkan. Prefinjena, ukusna, začinjena, nekad pikantna, od svežih i zdravih sastojaka, to je turska kuhinja. U glavnom jelu je obavezno povrće ili mahunarke. Meso se obično služi uz orašaste plodove, voće i neobične začine. Tipična salata se sastoji od sitno seckanih krastavaca i jogurta. Što se dezerta tiče tu su baklave.

Dolme

dolme turska hrana
Dolme je jelo koje se sastoji od povrća punjenog smesom začinjenog pirinča ili mesom. Što se tiče dolmi punjenih mesom, služe se kao glavno jelo, tople. Uz njih se servira jogurt sa belim lukom ili origanom. Povrće koje ide u dolme je tikvica, patlidžan, paradajz ili zelena paprika. Dolme za vegeterijance se prže na masmanti foodlinovom ulju.

Mantije

To je specijalno testo nadeveno začinjenim mesom. Sprema se na pari. Različite su veličine, oblici i načini serviranja. Najbolje mantije u Turskoj se zovu Kayseri mantisi. To su veoma male mantije. U nekim krajevima Turske je običaj, kada momak veri devojku, majka momka ode kod devojke koja joj pripremi obrok. Veruje se da što manje mantije devojka spremi, spretnija je u kuhinji. Uobičajeno je da se Kayseri mantisi prelivaju lukom, jogurtom ili začinima.

Doner kebab

doner kebab turska hrana
Kebab je hit turske kuhinje, ali najpopularniji je doner kebab, koji je u stvari nacionalni fast food. To su u stvari tanki listovi marinirane jagnjetine, nanizani na dugački metalni štapić. Ovaj štapić se okreće na grilu (kao grčki giros). Kada se meso ispeče, ono se seče na tanke komadiće, koji se pakuju na lepinju. U to se još stavlja čili, paradajz, kiseli krastavčići…

Iskender kebab

Jelo nazvano po Iskenderu Mehmetogluu iz Burse. On ga je smislio pre 150 godina. Ako se Iskender prevede sa turskog, dobija se ime Aleksandar. U Bursi još uvek postoji radnja koja pripada porodici Iskender, gde se i dan danas ovo jelo sprema po pravom originalnom receptu. Sitno iseckan jagnjeći kebab se spusti na isitnjen beskvasni hleb u tanjiru. Dodaje se i prilog koji se sastoji od gustog jogurta i sosa od paradajza. Kebab se preliva vrućim maslacem.

Pilav

pilav turska hrana
Ili pilaf je jelo od pirinča. Sprema se, odnosno kuva se u začinjenom bujonu. Pilav je najzastupljenije jelo u turskoj kuhinji. Često se pirinču dodaje pasulj, grašak ili patlidžan, a u poslednje vreme se dodaje i piletina.

Yogurt Corbasi

To je supa sa jogurtom. Supe su veoma bitne u turskoj kuhinji. U Yogurt Corbasi ide dakle jogurt, pirinač, leblebije, začini i biljke (peršun, spanać…). Služi se i hladna i topla. Jogurt je neizostavan deo turske kuhinje. Divno se slaže sa svakim začinom. Ide i uz čisto biljne i mesne obroke. Jogurt služi i za slatkiše tj. kolače, i testa. Idealan je uz grilovani patlidžan i pirinač sa hlebom.

Imam je pao u nesvest ili Imam bayildi

Možemo ga još nazvati i “Imamu se dopalo”. Po pričama ovo jelo je bilo pripremljeno Imamu, i njemu se toliko svidelo da je pao u nesvest. Sastoji se od patlidžana koji je nadeven zelenom paprikom, paradajzom i crnim i belim lukom. Patlidžan, iako poreklom iz Kine, važi za tursko nacionalno povrće.

Kofte

kofta turska hrana
To su u stvari ćufte. Znači mleveno jagnjeće ili goveđe meso sa lukom i začinima. Rukama se ova smesa valja u loptice, a onda se loptice prže, peku ili kuvaju. U Turskoj ima skoro 300 vrsta ćufti. Najinteresantnije su hamsi kofte koje su zastupljene na obali Crnog mora. Pripremaju se od sitno seckanih inćuna, hleba, belog luka, pa se ta smesa uvalja u kukuruzno brašno a onda prži. Izmir kofte se najpre griluju, a onda kuvaju u sosu od zelenih paprika, sa krompirom, paradajzom i začinima.

Burek

Po verovanju, devojka u Turskoj nije stasala za udaju, ako nije naučila da pravi burek. To je nekada bilo. Svakako burek je zaštitni znak turske kuhinje. Može biti glavno jelo, ali i neka vrsta užine. Sastoji se od tankih slojeva testa sa ukusnim nadevom između. U zemlji ima deset vrsta bureka. Najzastupljeniji nadevi su meso, spanać, krompir i sir. Pravi burek nema previše ulja. Služi se uz jogurt. Ovo je izuzetno hranljiv spoj.

Rahat lokum 

ratluk turska hrana

Evo i jednog slatkog specijaliteta. U Istanbul se u XVIII veku doselio poslatičar Ali Muhedin Hadži Bekir. Zahvaljujući svojoj profesionalnosti i umešnosti prešao je kod sultana, kao njegov lični poslatičar. Prva stvar koju je za njega osmislio je mekan kolač: voda sa šećerom, ružinom vodicom, želatinom i ekstraktom likera mastike se promeša i skuva. Sve to je izlio u toplu tepsiju premazanu bademovim uljem. U smesu je dodao i bademe i orahe. Kada se smesa ohladila i očvrsla, iseckao ih je na male kocke i posuo ih prah šećerom. Ovaj dezert je imenovao rahat lokum (prijatan zalogaj). Radnja ovog poslastičara je do danas ostala prestižna poslastičarnica. Postoje danas različite vrste rahat lokuma: kokos, bademi, orasi, čokolada, pistaći šafran…
Zato ukoliko želite da probate neke od ovih specijaliteta ili brzo u kuhinju ili nađite neke jeftine avio karte za Tursku preko Pegasusa i pravac gastronomski odomor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *