Tradicionalna italijanska jela koja morate probati

Ukoliko vas tokom predstojećih praznika put nanese u romantičnu Italiju, nemojte propustiti da probate najlepša tradicionalna italijanska jela. Ponuda za takva putovanja ima puno, a neke od najpovoljnijih ponuda možete naći na stranici Turistička štedionica gde vas čekaju brojni popusti za razna putovanja. Pa hajde da vidimo kojih 10 jela ne smete propustiti tokom sledeće posete Italiji.

kapreze salata

  1. Caprese salata

Ova salata može biti savršeno predjelo za Vas. Sastoji se od paradajza i mocarele. Posebno je ukusna kada je prelivena pesto sosom. Ova salata svojim bojama podseća na italijansku zastavu i najčešće se služi kao predjelo ili kao prilog uz glavno jelo.

panzanela

  1. Panzanella

Ova letnja salata poreklom iz Toskane se pravi od hleba i paradajza. Ostatak sastojaka uglavnom varira od domaćinstva do domaćinstva. U nju se najčešće još dodaje crni luk, maslinovo ulje i bosiljak. Veoma je ukusna i savršena kao predjelo za vreme leta.

  1. Bruschetta

Još jedna odlična italijanska poslastica. Ovaj put to je parče hleba preliveno maslinovim uljem na koji su naslagani paradajz, bosiljak i ponekad beli luk. Iako je to orginalna receptura danas svako pravi bruskete po svom ukusu tako da se neretko može naići na bruskete sa pršutom, kačkavaljem ili maslinama. Kod ovog jela svako može sebi dati mašti na volju i pripremiti ih po svojoj želji. Odlično je kao predjelo ili prilog uz dobro vino.

fokaca

  1. Fokačo hleb

Fokačo hleb se razlikuje od običnog hleba na koji smo mi navikli. On je preliven karamelizovanim lukom, maslinama i sa još dosta dodataka, zavisno od ukusa onog ko ga pravi. Odlično ide kao dodatak glavnom jelu ili pak kao predjelo.

pasta karbonara

  1. Pasta Carbonara

Kažu da testenina potiče iz Italije i Carbonara je najpopularnija italijanska varijanta testenine sa prelivom na svetu. Napravljena je od slanine i krem sosa koji nosi naziv karbonara sos. Ovo jelo je vrlo ukusno i jako popularno kako u Italiji tako i širom sveta.

pica margarita

  1. Pizza Margherita

Osim po testeninama, Italija je takođe poznata po pici. Pica Margarita je najpoznatija među picama i veoma je ukusna kada se peče u pećnici na drva. Po legendi ova pica je dobila naziv po kraljici Margariti kojoj se najviše dopala pica sa paradajz sosom, mocarelom i bosiljkom, od tri koje je pica majstor iz Napulja pripremio specijalno za nju. Ova pica iako najjednostavnija po sastojcima jako je aromatična i omiljena među Italijanima.

rizoto sa pecurkama

  1. Rižoto sa pečurkama

Rižoto od pečuraka je kremasto jelo, napravljeno od pirinča i pečuraka kako i samo ime kaže. Ovo je jelo odličnog ukusa i kamen temeljac italijanske kuhinje. Uz rižoto se savršeno slaže parmezan i neko dobro belo vino.

pasta

  1. Pasta Con Pomodoro E Basilico

Ovaj sos je nešto najtradicionalnije u Italiji. Vrlo je jednostavan i jedan je od najboljih. Ako do sad niste primetili, najpoznatija italijanska jela se baziraju na paradajzu, mocareli i bosiljku, pa zato ne čudi da postoji ova kombinacija i u obliku sosa za testeninu, mada je mocarela ovde izostavljena. Možete li da zamislite život bez testenine i svih ovih italijanskih soseva? Verovatno ne.

tiramisu

  1. Tiramisu

Tiramisu, koji u prevodu znači „podigni me“, je dezert koji se sastoji od kremaste mešavine maskarpone sira i piškota natopljenih u kafi i marsali. To je slatkiš koji će vas naterati da zatražite još i definitivno će vas oraspoložiti.

panna cotta

  1. Panna Cotta

Panna Cotta predstavlja savršen dezert kojim biste mogli da završite vaš obrok. I Italijani imaju tu čast da budu odgovorni za ovaj neverovatni slatkiš napravljen od mleka, pavlake i želatina. U kombinaciji sa jagodama i malinama je preukusan. Kada ga jednom probate volećete ga zauvek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.