10 jela koje morate probati u Južnoj Americi

Južna Amerika – najpoznatija jela

buenos aires

Spremili ste za putovanje u Južnu Ameriku? Odlično! Očekuje vas definitivno nesvakidašnje iskustvo, i nešto drugačije od onoga na šta ste navikli. Ako putujete sa agencijom, vaš vodič će vam preneti uputstva šta se sme, a šta ne, a ako se u ovaj poduhvat upuštate sami – pomoći ćemo vam bar sa preporukama šta izabrati iz bogate ponude južnoameričke kuhinje.

Ovo je naša top 10 lista:

1. Ceviche (Peru) – opšta je predrasuda da je u Južnoj Americi sve masno i testo. Ovo popularno morsko jelo je nastalo u Peruu, ali je popularno širom obale kontinenta.  Sveža bela riba ( uglavnom bela ) u sosu od citrusa ( narandža, limun i limeta ), prošarana čili paprikom i crnim lukom. Nema šta da bude loše.

sevice
Seviche

2. Arepas (Venezuela) – ovo je vrsta sendviča, napravljena od testa ili skuvanog brašna, zatim ispečeno i napunjeno – pa skoro bilo čim. Od sira preko mesa do jaja. Mogučnosti su neograničene. I služe se kao glavno jelo, predjelo ili snek – u zavisnosti od veličine porcije.

3. Empanadas (Argentina) –Krckavo, u obliku polumeseca pecivo punjeno vrelim punjenjem od sira, mesa ili povrća. U Argentini svaka provincija ima svoje karakteristično punjenje. Jedan empadanas je snek, ali dva ili tri su dovoljna za obrok.

empanade
Empanade

4. Pastel (Brazil) – tanje od empanada,  ali takođe krckavo pecivo punjeno različitim punjenjima. Neka od njih su prženo meso, topljeni sir, račići,… Postoji i slatka verzija ovog jela, kada je punjenje džem ili čokolada.

5. Dulce de Leche (Colombia, Venezuela, Argentina, Uruguay, Brazil). Desert popularan širom Južne Amerike.  Mlečna karamela pravljena od umućenog mleka, šećera, ponekad i vanile, služi se uz sve vrste peciva – od tosta do krofni i kolača. Ali budite oprezni – kažu da ko proba ovu ukusnu poslasticu, teško može da je zaboravi, a teško ju je naći izvan Južne Amerike.

6. Brigadeiros (Brazil) – čokoladne poslastice, ili možda bolje reći, bombonjere. Pravljene su od kondenzovanog mleka, čokolade u prahu, maslaca – i onda još posute čokoladnim mrvicama… San svakog ljubitelja čokolade!

brigadeiros brazil
Brigadeiros

7. Platanos Fritos – ova poslastica je popularna u celoj Južnoj Americi. Pravi se od plantainsa, što je našem poimanju najbliže – banana za kuvanje. Prži se u ulju, pa spolja bude krckava, a unutra mekane teksture koja se topi u ustima.

8. Chorizo (Argentina) – iako je meso zastupljeno u ishrani na celom kontinentu, ovo je jedno od najpopularnijih jela, a definitivno i najukusnijih.  Ovo je jedna vrsta kobasice i može se naći svud – od uličnih prodavaca do renomiranih restorana – i privlače vas svojim omamljujućim mirisom.

chorizo kobasice
Chorizo

9. Coxinhas ( Brazil) – pravi raj za ljubitelje ulične hrane se može pronaći u Brazilu. Jedno od popularnijih jela predstavlja mix kultura i naziva se Coxinos. Predstavlja pileće mlevene ćufte, kremaste, a pržene u duboko ulju. Uz malo salse od svežeg paradajza – poručićete još jednu porciju, sigurni smo.

coxinhas brazil
Coxinhas

10. Feijoada (Brazil) – vikendom Brazilijanci se druže sa prijateljima i gledaju fudbal uz ovaj mix –  gulaš od crnog pasulja, dimljenog svinjskog mesa i rebaraca. Tradicionalno jelo uključuje i svinjske papke, repove i uši.

Iako se ne nalazi na našoj listi preporuka, dodaćemo da je morsko prase jestivo u Peruu, pa ako ste imali želje ili vas zanima nešto egzotično – na pravom ste mestu da probate. Prijatno! Zato ako se ove zime ili proleća odlučite da posetite Južnu Ameriku znate šta je neizostavno da probate. A onda možete polako da planirate neki letnji odmor: Turska letovanje, Indija putovanje ili možda Egipat letovanje. U svakom slučaju bitno je da odete na neko novo mesto i istražite i odmorite i dušu i telo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.